Läsprojekt

Sedan jag började skriva lite fler inlägg här på bloggen (och lite annat än bara tankar om vad jag läser och sådär), har mina blogginläggsinledningar börjat kännas lite oartiga. Jag borde nog hälsa på något sätt, så …

Hej du som läser! (inte en krystad inledning alls)

Är ni såna där som har läsprojekt? Jag verkar ha åtminstone en liten släng av den typens läsare i mig. Med läsprojekt menar jag att man har ett mål med sin läsning. Det kan till exempel vara att man ska läsa en hel serie, läsa ett visst antal böcker inom ett visst ämne, eller läsa alla böcker skrivna av en viss författare.

Jag har under de senaste åren haft ett läsprojekt där jag försöker lära mig mer om olika religioner. Så länge som jag kan minnas har jag varit ateist (agnostisk ateist om man ska vara superpetnoga eftersom jag tekniskt sett inte kan veta om det finns ett högre väsen eller inte) och jag har då och då under de senaste fem åren ungefär läst böcker och på andra sätt fördjupat mig inom just det ämnet. Det tog inte lång tid innan jag insåg att för att kunna kritisera något borde man kanske veta lite mer om det. Så jag bestämde mig för att läsa på om myter och religioner.

IMG_4088

Först läste jag en bok om mytologi från världens alla hörn (boken längst ner i högen på bilden ovan). Det var en bok som jag nån gång hade köpt på ICA för 20 kr (om jag minns rätt), och den funkade bra som en liten introduktion till olika myter och sagor från olika länder. Den var dock förvånansvärt tung att läsa och i ärlighetens namn minns jag inte särskilt mycket från den nu. Men den funkar bra som uppslagsverk om jag skulle behöva det i framtiden.

Nu håller jag på att ta mig igenom Bibeln. Jag har kommit till nya testamentet nu och det är i ärlighetens namn en intressant, men oftast ganska seg läsning. Dock skulle jag verkligen rekommendera alla som vill att läsa den. Om inte för innehållet i sig så för att förstå alla referenser som populärkulturen gör till Bibelns historier (särskilt många mordhistorier har jag märkt).

När jag är klar med Bibeln ska jag ta mig an Koranen är tanken. Därefter får vi se. Jag har inte direkt tänkt läsa Toran, eftersom den (om jag inte har missuppfattat helt) består av delar av gamla testamentet som jag ju redan har läst. Men någon buddhistisk eller hinduistisk skrift vore intressant att läsa. Har ni andra tips?

Har ni också läsprojekt? Vilka i så fall?

SparaSpara

Annonser

2 reaktioner på ”Läsprojekt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s